Moh Klik Nuffnang Saya

Sunday, May 21, 2017

KE MIRI PULE KITA.... (part 1)

Untuk pengetahuan uols semua, iols ni merupakan penggemar mee kolok Sarawak..
sedap oiiii tapi al kisahnya ni first time jejak kasi ke Sarawak.
Selama ni asek makan mee kolok, laksa sarawak dan kek lapis sebab makcik iols (adik ipar kepada mak) Orang Sarawak, hehe..so everytime dia balik memang dia buat ataupun masak makanan di atas..hehe

Jadi, pertama kali menjejakkan kaki ke Miri memang best sebab hari pertama dah pekene mee kolok ok uols...
iols order mee sapi ni, ianya mee kolok juga tapi dimakan bersama sup daging+ perut
memang sedap

iols rekomen makan kat kedai ni, harga pun reasonable uols
KEDAI AWANG MAHYAN



dua-dua photo amek kat web..tq tuan punye sebab dah makan tak layan dah nak selfie bagaiii hahahahhaha
penggemar mee koloklah katakan

OK next destination is makan NASI LALAPAN

Displaying IMG_4447.JPG
NASI LALAPAN ni actually macam nasi ayam penyet tapi dihidangkan dengan lapan jenis ulaman gituh
sebab iols rajin nak menaip harini maka akan iols listkan haha
  1. pucuk ubi celur
  2. kacang panjang
  3. timun
  4. tempe 
  5. sambal lalapan (inilah artis utama)
  6. kobis
  7. protein (ayam/ ikan (ikan mcm2 gak boleh pilih)
  8. tauhu
Disebabkan iols ni bukan penggemar belacan/ udang kering maka iols makan semua di atas dengan kicap dan sambal cili (haha LOSER sangat kan) tapi bagi penggemar belacan ni (sebab rasa belacan dia lain guna udang geragau segar gamaknye) memang bagi depa SEDAP YAHAMPUN
Bau belacan tu bleh melekat setahun okeh ala2 melekatnya bau KARI NASI KANDAQ...hah sanggup??


Ok kalau berminat boleh cuba di sini (antara restoran lalapan yang glamour)

RESTORAN MUARA, DEKAT DGN MIRI WATERFRONT DAN PULLMAN HOTEL


Image result for restoran muara miri


Kemudian, kami juga berangan nak tengok Plankton  nan membiru dia Pantai Tusan, apa kan daya pankton ni ada tarikh2 tertentu je, maka instead of jumpa yang ini

Cantik kan sinaran dari phytoplankton tu



Kami jumpa ini je...ini je MAMPOO

Batu berbentuk KUDA TGH MINUM AIR..pun layan

SUBHANALLAH
Displaying IMG_4285.JPG



Walau[un muka mampak macam Dayang Senandung je semua dalam ni, tetaplah kan nak posed kat BATU KUDA

haha

Displaying IMG_4428.JPG

lupa plak nak bagitau, .. dapat jumpa ibu plankton maroon je chuols
Displaying IMG_4303.JPG

HAHA..bersambung MIRI PART 2

babai

No comments:

Post a Comment