Moh Klik Nuffnang Saya

Monday, February 27, 2017

JATUH CHENTA

Ermmmm hikhikhikhik gelak gediks
Apa perasaan korang ye bila jatuh cinta??aku tau korang terus imagine masa korang angau bercinta kan?



Image result for jatuh cinta

saje aku letak gambar ni, LOVE IS IN THE AIR ,,gituhhh πŸ˜…πŸ˜˜

Kalau lirik lagu melayu untuk yang tengah angau tu, paling famous lirik lag-lagu nilah;-

Airmata menjadi permataKebencian menjadi cintaInilah hidup di dalam duniaBak sandiwara
                                 ( Lirik lagu bertajuk Selamat Tinggal Penderitaan, IKLIM)
ko mampu air mata jadi permata?? kalau jadi Kak Diva jual okeh
Image result for mutiara

Berpanas hujan berembun

Tak pernah ku hiraukan
Asal dapat memenuhi
Segala keinginan hati 
(Lirik lagu bertajuk Sejarah Mungkin Berulang ,NewBoys terus terbayang rambut belah tengah tomok tuh..motif??)

kalau ahkak tak kuasa jemah oii nak berpanas, terbakar kulit akak nanti uolsπŸ˜›
Image result for kulit hitam terbakar

Tapi hakikat sebenarnya, Kak Diva nak bagitahu korang yang Kak Diva dah lama jatuh cinta dengan






*









** bawah lagik :P  **













WORKOUT ZUMBA

Image result for zumba workout


Why ZUMBA??


Sebab zumba ni, walaupun korang kategori ringan ke... mid obese ...ke obese ke...korang tetap boleh buat, sebabnye gerakan dia takda paksaan, ikut kesesuaian berat badan korang,lepas tu ZUMBA MODEN ALAF BARU ni dah tak main dah lemah gemalai lemah longlai macam nak meninggal, selalunya lebih kepada INTENSIVE dah gerakannya..
Korang buat 15 min/ setengah jam pun dah boleh lencun tau!



Untuk yang suka gerakan slow atau beginners,
Akak cadangkan beberapa video zumba Special K ni..boleh cari kat U -tube ye, godek2 ye kat u-tube tu

Lebih sesuai kepada mereka yang baru nak kenal zumba





Untuk yang dah intermediate atau dah advance, boleh try yang ni



SUMPAH kak Diva suka yahamats Zumba WAKA-WAKA dance ni, sambil fefeeling Kak Diva ni adalah Syakira yang tgh buat show hatta perut kak diva bulat nak meletops bukan cun melets cam perut kak Syakira 😞😞😞


Ada jugak pelbagai version lain, maybe korang bleh try kot suka kan... boleh usha-usha yang ni







Al maklumlah lain org lain citarasa, kalau semua sama citarasa, haruslah jejans nak kahwin dengan tall, slim and slender women je kan tak lakulah ahkak yang voluptuous chubby ni😝



Dan disebabkan Kak Diva ni mmg hantu zumba, baru-baru ni saje try satu kelas zumba dekat gym near to my home, Ya Allah sejam pun lencun dek non...memang puas hati, balik tu ahkak, mandi ,tidur, bangun pagi dtg keje segar bugar, definitely akan join lagi zumba kat gym tersebut

Kak Diva join dekat gym ni hah, belum sign up lagik, tengah pikir jgn pikirin abang dulu....



OK, selamat jatuh tangga chenta dengan zumba dan jangan bagi alasan malas workout tau, kak diva babap kang!!!
Image result for babap kang

Sunday, February 19, 2017

HOBI MENJANA INCOME

Wah tajuk ala2 aku dah jadi jutawan, hartawan, dermawan terbilang kanπŸ˜‹
Yelah sekarang ramai orang jadikan hobi yang dia mula-mula, buat suka2 je lepas tu boleh jadikan sumber pendapatan. Why not kan??

Antaranya ialah:-


  • Tangkap gajah gambar suka2


Image result for photography activities



  • Masak suka2

Image result for rozita che wan masak
 Rozita Che wan masak dalam Rancangan Masterchef, terus naik rating uols, tapi kan, memang nampak skill minah dia ni pandai masak dan tak kekok di dapur, sebab tu Zain suka. dan sebab tu Zain tak pinang korang, eh takde kaitan



  • Buat kraftangan daripada bahan terbuang (recyclable items)

Image result for buat kraftangan dari bahan terbuang

Tengok tu kreatif kan?? Daripada tin susu cap junjung pun boleh jadi tempat letak  pencungkil gigi, listerine sudu garfu okeh? Apa yang anda perlukan hanyalah sedikit kreativiti

Dah cite pasal semua di atas, naklah jugak cite pasal Kak Diva sendiri ye dak? dah blog aku suka hatilah aku nak cite pasal diri sendiri kan? takkan nak cite pasal pakcik jual lemang atau makcik jual cekodok kat kampung aku pulak kan?


TADA!!

Dasar tak nak kalah uols, nak gak tunjuk dia ada hobi yang boleh jana pendapatan/ income



Sebenarnya Kak Diva dari kecik memang suka buat kraftangan terutamanya daripada barangan terbuang uols, setelah terpengaruh dengan rancangan ALONG di kaca tv (nampak tak dari kecik dah ada ciri-ciri nak jadi environmentalist/pejuang alam sekitar tuh kan??)

Ini adalah hadiah pertandingan mewarna sewaktu Kak Diva dan rakan-rakan buat REUNION SEKOLAH MENENGAH sebab taknak kanak-kanak ribena kacau weols bergosip kan, maka suh depa diam2 mewarna..haha

Kak Diva beli je plain white paper bag tu daripada DAISO, kebetulan ada plak pinggan kertas lebih buat jamuan kecil2an kat rumah, aku tempek je, then tulis nombor serta warnakan, kan dah jimat kat situ kalau DIY (do It Yourself) ye dak Senah2, Bedah2 , Meon2, Janet2, John2 sekelian??


Kat bawah ni pulak, atas permintaan cikgu Bahasa Inggeris berwibawa iaitu Miss Farah Astalavista Gorgeous ,sebab dia nak hias classroom dia..Itu dia kegigihan seorang cikgu demi anak murid, tolonglah hargai cikgu cikgi tepi , kiri, kanan korang yang berjuang demi agama, bangsa dan negara ye.

Maka beginilajh hasilnya, iols sebenarnya tak kisah bayaran bape pun sebab sebab sesambil isi masa lapang daripada aku mengunyah kerepek/ coklat lantas menggebukan diri, baiklah buat kraftangan dan hiasan sebegini, stress pun hilang uols...gituh kata ko !!!


Jadi sesapa yang rasa malas atau memang kebusyan melanda tu, bolehlah roger Kak Diva ye kalau nak buat deco2 ringkas macam ni sebab Kak Diva pun dah lama tak buat, cuma kembali aktif skang ni sebab dah pandai bahagi masa. dulu tak pandai uols, busy kalah ada anak 14 orang haha.

Till then, love u ols para pembaca peminat ahkak πŸ’•πŸ˜›πŸ’•


Thursday, February 16, 2017

MARI MENYELOM

Memandai je kan aku buat perkataan baru iaitu MEMYELOM?? nak tau apa??
asalnya daripada perkataan DAUN SELOM
MENYELOM tu mengikut kamus Bahasa Kak Diva adalah :- perbuatan menjadikan daun selom sejenis masakan hehe


Bagi yang tak kenal daun selom, ini rupanya dan sangat banyak khasiat. Daun Selom merupakan sejenis ulam-ulaman ye hadek2/anak2 / pokcik2/mokcik2 sekelian

 
Banyak khasiat daun selom ni tau, sebab tu Kak Diva awet muda  kene selalu makan ulam uols, bolehlah baca laman web ni untuk tau khasiat daun selom ni
 
Lagi satu sebab kenapa Kak Diva pilih daun selom? sebab rasa dia tak pahit macam ulam-ulaman biasa dan bau dia pun best sangat
 
Justeru, entry menYELOM harini kak diva nak ajar dua resepi mudah , pejam mata pun boleh siap menggunakan DAUN SELOM
 
 
 
RESEPI PERTAMA
 
NASI GORENG KAMPUNG DAUN SELOM
 
Selalu guna kangkung kan, bezanya bila korang guna daun selom, daun ni masih rangup krup krap krup krap walaupun nasi dah digoreng( gituh) jadi sedaplah sambil kunyah nasi dapat rasa tekstur kerangupan dedaunan-----> ayat taknak kalah :P
 
 
BAHAN-BAHAN
 
Bahan ditumbuk (menggunakan lesung batu)
Tapi kalau korang nak blend boleh je ikut masa korang dan mana yang menyenangkan korang tau
 
5 ulas bawang kecil merah
3 ulas bawang putih
5 ulas cili padi (nak pedas bleh tambah, taknak buh pun takpe)
sedikit halia I(ols hiris sikit je untuk bau)
segenggam ikan bilis
 
 
Bahan tumis
 
- cili giling ( ahkak guna jenama MAZ, boleh je nak guna jenama lain mengikut kesesuaian tekak masing2)
- setengah biji Bawang Holand didadu
- sebiji telur (penting sebagai sumber protein akak/abam SADO
- secekak DAUN SELOM (PELAKON UTAMA)
       batangnya dipotong bulat/diracik halus
       daunnya korang lerai2kan ajelah senang
 
Bahan perasa
- Kicap lemak manis macam senyuman kak diva  secukup rasa
- garam
 
CARA MEMASAk:-
 
1. Panaskan minyak, kemudian tumiskan semua bahan yang ditumbuk dan masukkan sesudu cili giling serta bawang holand, kacau sehingga naik baunya.
 
2. Setelah bahan (Langkah 1 ) agak garing, pecahkan telur dan ratakan sehingga sebati dan naik baunya.
 
3. Masukkan nasi dan perisakan dengan kicap dan garam secukup rasa.
 
Bagi iols yang DIVA PEDAS PANAS MELETHOPS ni, iols hiriskan lagi cili padi dan taburkan,hehe
 
maka siaplah, TADA!!!
 
 
 
RESEPI KEDUA
 
ROTI TELUR SELOM
 
Maaf kualiti gambar kurang jelasle plak..haha
Yang ni lagilah senang nak meninggal nak buat
 
Bahan Bahan untuk Salutan
 
3 biji telur
Daun selom dihiris halus
4 ulas cili padi dipotong kecil
 
 
Bahan untuk dibenamkan dalam salutan
 
Roti Gardenia (atau apa sahaja jenama pilihan jantung hati dan kalbu korang
 
 
CARA MEMASAK
 
1. Campurkan kesemua bahan salutan dan pukul tendang dan terajang sampai Lombok rata.
 
2. Setiap keping roti gardenia dipotong empat.
 
3. Celupkan kepingan dalam bahan salutan
 
Panaskan minyak dan gorengkan, jgn lupa toskan atas tisu serap minyak untuk tujuan pengurangan kalori, gituhh!!
 
MAKA SAKSIKANLAH SELURUH ALAM BUANA HASILNYA

 
Iols cicah dengan kari ayam uols tapi sebenarnya roti ni dah enak untuk dimakan macam tu sahaja atau makan dengan sos.
 
 
 
 
 

Tuesday, February 14, 2017

MOTIVASI UNTUK KURUS


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua

Erm..dah lama nampaknya Akak Diva Kak Senah sesat kejurang mariana uols...sempena kedatangan tahun baru ni ,walaupun dah bulan Februari baru ko gigih nak update resolusi ko Kak Diva berazam untuk kembali slim seperti gambar di bawah (gegeh korek blog lama cari gambar zaman gelap kegemilangan katanye 😏)

 
Slim kan??kalau tak slim korang angguk jelah kata slim(kene lah jaga hati ahkak)
 Baju ni saiz M uols..masa ni berat 50 lebih tapi nampak slim , maybe muscle mass lagi tinggi daripada lelemaks
 
muscle mass atau jisim otot ni penting ye kawan2 sebab bila jisim otot korang tinggi, waktu korang tidur pun lemak terbakar okeh, sebab tu korang diberi pilihan untuk workout dengan besi atau workout biasa je (aku tak sokong dan tak larang mana2, ikut keupayaan badan dan minat masing2, kang aku suh angkat berat, korang terus PUTUS ASA nak kurus, rasa bersalah pulak aku ;P
 
Sedikit info berkenaan otot:-
 
Dengan penambahan otot dibadan (muscle mass) , proses pembakaran kalori akan menjadi lebih efisyen oleh kerana otot adalah agen terbaik dalam pembakaran kalori. Kalori akan terbakar dengan baik walaupun anda sedang dalam keadaan duduk atau berjalan santai. Badan menjadi tidak gemuk atau obes dengan ini menggelakkan diri dari penyakit berkaitan dengan jantung seperti tekanan darah tinggi, strok dan sebagainya.
Kredit kepada tuan punya blog iaitu : http://sharifahhanim.blogspot.my/2011/08/kebaikan-menggunakan-dumbell-dal-am.html

Ni lagi satu gambar aku dengan Dato' Sri Khalid bin Mohamad Jiwa, tentunya suami kepada Dato Siti Nurhaliza uols, Nampak tak keslimman aku disituh berbanding perut Dato K, hampun dato saya melawak je
 
 
PERSOALANNYA: bila nak SLIM seperti dua gambar di atas??
 
Aku tak nak janji bila, tapi aku akan cuba slowly but surely☺☺
 
 
 
Saja nak share workout aku petang semalam
 
 
aku buat dua set Zumba ni, sebab skang dah gemuk kene start dengan workout ringan2 dulu
lepas tu buat lagi satu set Zumba (tapi lupa dah yang mana satu ;p)
iols suka buat Zumba sebab sambil menari boleh fefeeling seksi laksana ahkak Syakira kita :matilaa verangan:
 
Image result for shakira sexy body
 
Then iols pun dah beli new baby iaitu 20KG KETTLEBELL
 
Image result for 20kg kettlebell
ni gambar daripada google, tapi yang iols SEJIBIK sama camni kaler ungu jugeks
 
selingan sambil Zumba tu, iols buat jugak
 
20 kg swings
10 reps deadlift
 
memang lencun uols
puas hati mak
 
Image result for sweat cartoon
 
ok sampai di sini dulu
lagi satu resolusi 2017 adalah untuk merajinkan diri mencari jodoh menaip blog moga tercapai hendaknye

Sunday, February 12, 2017

Hi. Hello, Namaste 2017

☺☺☺☺ASSALAMUALIKUM SEMUA PEMINAT KAK DIVA☺☺☺☺
 
Officially Kak Diva terpaksa tutup blog lama since dah lama bersawang, untuk yang rajin nak tengok sejarah kak diva dedulu bolehlah terus melayari ctsueraya.blogspot.com ye!
 
Jadi kita teruskan pengisian 2017 kita dengan kata-kata durjana  semangat berikut:-
 
Image result for new year 2017 resolution
 
Gittew!!
 
 
             Sesiapa yang belum mencuba, masih boleh mencuba
 
            Sesiapa yang belum bersedia, mungkin sekarang dah boleh bersedia
     
           Sesiapa yang telah dan sedang berjuang, teruskan perjuangan sehingga penghabisan
 
         Jangan berhenti melangkah, teruskan ye
 
 
Kak Diva tak suka meletakkan sebarang azam kerana kadang2 bila azam tu tak tercapai mulalah frust menonggeng, mereput, hati luluh dan sama waktu dengannya kan.Image result for frust menonggeng

 
 
 
 
So, I will go with the flow but always upgrading myself and moving forward :)
 
Image result for keep calm and be yourself