Moh Klik Nuffnang Saya

Tuesday, August 15, 2017

JANGAN BELI HARTANAH...................

Mesti korang pelik kan bila baca tajuk tuπŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»

Hehehehe beli hartanah sebenarnya bagus TETAPI

Apa yang menyebabkan kak diva kata JANGAN BELI HARTANAH beli jelah bungalow terus sebiji takpe kalaiu dua bijik bagi kak diva satu makanya please stay tune here

Disebabkan hakak ada amik gambar slide (nampak tak pemalas😏😏 , bukan catat nota tapi amik gambar je, al maklum jaman moden katanye) maka senanglah nak terangkan ilmu..hehe


Perkongsian ini kak diva dapat semasa menghadiri MAPEX 2017 di SACC, mohon izin ye penceramah iaitu Tuan Ahyat Ishak untuk share sedikit ilmu hasil daripada Kak Diva menghadiri talk beliau tempoh hari



Yang pertama:-

 
 
Hakikatnya pembelian hartanah ni tetap ada risiko yang besar sebesar nilai yang perlu korang ada ye dak? takkanlah beli hartanah bayar RM5 ribu je kecualilah korang nak beli tingkap rumah je atau bakal laki korang dermawan dia suh bayar 5 k je :P Maka, setanding dengan nilai tu kene tanam dalam minda korang, tak semua nya INDAH
 
Sebab tu kene ada ilmu tau! Jgn semberono orang beli penthouse, ko pun nak beli. Realiti yang perlu korang hadap adalah, anything can goes wrong dalam bidang hartanah ni. Sebagai contohnya:- nak beli hartanah untuk buat sewa (passive income) lepas tu sampai sudah takde orang berminat nak sewa hartanah tu ATAU nak beli hartanah kengkonon nak jual (dengan harapan harga hartanah tu melambung) tapi sampai ke sudah takde orang nak beli/ ada buyer tetapi harga yang nak ditawarkan rendah ( korang rugi).

Dan layanlah slaid-slaid berkaitan

Slaid #1
 



Haaa, dapat beza tak?? Ada orang kaya kerana HARTANAH dan ada yang jadi kaya beli HARTANAH, Tuan Ahyat nii bagitau Dato Vida yang kaya tu ada berbelas hartanah di Perak tau dan Dato' Rosyam Noor pun ada berbelas hartanah gak, kak Vida Diva pun ada berbelas hartanah gak tau tapi bungalow versi barbie je


Seterusnya yang #2 JANGAN BELI HARTANAH jikalau...anda tiada MASTERPLAN..
 
Masterplan kat sini bermaksud hala tuju anda ye kawan-kawan, ibuk ibuk,kakak abang,adik, itamrazali, senah dan etc
 
samaada hartanah tu
  • nak sewakan ke
  • nak tunggu naik harga pastu jual ke
  • nak duduk sendiri ke??


Image result for set goals
 
Kita Teruskan yang #3 JANGAN BELI HARTANAH kalau TAK TAHU KEKUATAN KEWANGAN.

Ini penting tau... sebab beli hartanah bukan bermodalkan RM10/RM100 je...kalau nak beli hartanah katakan nilainya 500K, korang dah kene tau komitmen bulanan pastinya sekurang2nya 1/2k sebulan, tapi kalau gaji korang pun 2K je (tak ke berpeluh/pitam tuh)...
 
 
 
Pastikan anda tahu keperluan komitmen bulanan dan semua transaksi berkaitan KEWANGAN anda...



kalau kewangan tak santeks
 
-
 
--
 
---
 
----
 
-----
 
------
 
------
 
 
 
Jawabnya kene jual durian/baju bundle lah ye #duakeje
Image result for jual durian

 
Terlebih gegehlah pulak ye dak nak jual durian dah dikupas camni kan...jual longgok sudah

 
Image result for durian longgok



OK , back to main topic: Teruskan yang #4 JANGAN BELI HARTANAH kalau TAK TAHU ILMU PENDINDING


Bukan ilmu pendinding seperti susuk emas/berlian/suasa ye


Image result for pakai susuk emas
 
Mohon jangan tiru aksi di atas hanya kak diva je boleh buat opppsss


Ini dia ilmu pendinding tu;- so pengerasnya setiap org kene transfer rm10 kat kak diva ye :P

1) kenalpasti RISK (risiko) jika nak beli hartanah

2) Kenalpasti REWARD (hadiah/ untung) yang bakal dapat jika beli

TAPI INGAT antar DUA ni mestilah kene tengok RISIKO dulu tau, kalau beli rumah yang orang tak nak sewa memang berkulatlah sampai mereput korang beli tapi tak dapat untung

Jangan sekali-kali terpedaya dengan REWARD (macam cash rebatelah, built in cabinetlah , free SNP lah kalau komitmen korang untuk pembayaran tak cukup)

Ingat RISK lebih besar daripada REWARD!!!


3) Kenal pasti juga 2 E dalam SPM iaitu jalan masuk utk memiliki hartanah dan jalan keluar kalau hartanah tu tak menjadi.

 


Maka bersedialah dengan PLAN A dan PLAN B ye kengkawan, kalau ada plan C dan D dan E hingga Z lagiklah afdhollll..gittew
Image result for plan a or b


Dan sangatlah afdhol kalau korang semua habiskan baca entry kak diba ni...
ketibas (read; ketiak basah) dah tau menaip entry ni haha..

Last tip ke #5


Tak jaga adab ni termasuklah kalau nak beli hartanah tapi stuck dengan hutang-hutang berikut dan yang sama waktu dengannya:-
 
 
 
Image result for hutang ptptnImage result for hutang kad kredit
 
 
Jadi untuk yang nak membeli tu bolehlah apply ilmu di atas..
Sekian sahaja tuntutlah ilmu sampai ke lubang cacing Negeri China ye
 
Muahhs
Image result for kiss
 
dah kenapa aku membirah (menggatal) plak ni
 

Tuesday, August 1, 2017

FOR THE LOVE ONE #nakjugaktilljannah

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA
 
Sajer je hakak tulis besar-besar nak bagi korang nampak sebab lama sungguh tak jenguk blog ni kerana sebuk photoshoot uols, hakak kan retis,matilaa nak
 
Korang tengah buat ape tu? masihh tak move on lagi ke kes aliff aziz pukul bini tu? keysah plak haku
OK lah cukup2lah hakak merepek, tajuk entry pun nama for the love one gituh kan haruslah entry ni ditujukan khas untuk :-
 
 
 
TADA!!!!the first one :- my ONE and ONLY MAK (mok koi)
dah hakak belum berlaki takkan nak amik gambar aliff aziz laki mana ntah rembat plak letak sini dek non, memperkenalkan mok koi (read; emak saya)
 
 
Masa ni sempena sambutan hari ibu, maka gegehlah dengan adik iols buat SUPRISE untuk mak dengan pulut kuning + rendang
 
Alhamdulillah mak suka (nampak tak uniform tetap mak iols, APRONπŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…)
al maklumlah nama pun tukang masak restoran sendiri kan, takpelah mak janji bahagia.
Semoga Allah terus panjangkan umur mak supaya boleh kami adik beradik tengok hakak kahwin besar-besaran kalah anzalna kami menumpang kasih dan bermanja selalu,ameen.
 
Bulan Ramadhan lepas juga, adalah birthday hakak uols, tarikh 2 Jun 2017 bersamaan hari Jumaat, maka BFF hakak dari jaman tingkatan satu ni iaitu OLEEN belanja hakak kat SEPIRING, IOI MALL uols kat sini boleh makan sepiring je tau :P , layanlah gambar kami berdua berbuka puasa, not bad jugaklah makanan sini, makanan kampung/tradisional dihidangkan secara FUSION- gituh

 
hakak pilih nasi lemak pandan, taulah anak tauke nasi lemak macamlah takleh try menu lain kan?? ahhh.... dah tekak akak nak makan, suka hati akaklah kan
TADA!!!
 
hakak suka sebab banyak kacang, pastu kuah lemak dia tu sedap sangat ( rasa tersendiri gituh)
 
Dan layankanlah candid hakak dengan oleen

Hakak juga telah diraikan "SUPRISE BIRTHDAY PARTY BY SEMRAT" iaitu geng zaman kursus kadet ptd uols... SEMRAT tu singkatan kepada SEMBAH RATU matilaa nak...nama geng pun nak diva kan

Inilah SEMRAT + 3 (dah tambah ahli uols, sebab 3 orang dah menamatkan zaman bujang jadi kami dapat ipar duai lagi tiga orang )
 
Terima kasih semua sebab hakak memang tak menjangka ada sambutan sempena birthday akak yang ke tettttttttttttttttt tu hahahahahaaa.
 
Thanks Aiman, Alyaa, Aman, Radzi, Aishah + Iylia, LK + Anand, Eddy + Isha ( mmmmmmmuahssssss )

 
 
Muka hakak versi terharu + tokojut mak engko hijau
 
akhir sekali tentunya sesi bergambar BERJEMAAH di luar lokasi iaitu : Absolute Thai Alamanda



 Terima kasih semua kesayangan so THE LOVE ONE (tajuk entry harini dah jadi THE LOVE THREE) uols...

                                                              papai